Къде е мястото на страната ни световната енергийна карта, браним

...
 Къде е мястото на страната ни световната енергийна карта, браним
Коментари Харесай

Къде сме в голямата енергийна игра

 Къде е мястото на страната ни международната енергийна карта, браним ли съответно своя интерес и имат ли бъдеще енергийните ни упоритости? Експерти и политици разискаха тези и други въпроси на кръгла маса в София.
През последното десетилетие в страните от черноморския район се води нова " огромна игра " сред крупните енергийни експортьори, като следим конфликт на ползите на световни играчи като Съединени американски щати и Русия, само че и на районни – като България, Гърция и Турция.

България и енергетиката – една напред, две обратно

Несигурната и непостоянна политика на България вършат страната ни обезсърчителен сътрудник освен за източните, само че и за западните ни другари – и за това свидетелстват редица стартирани и незавършени планове, в които България се включва с огромни упоритости, само че на финала остава в пасивна позиция и даже натрупа черни точки в " досието си ".
Такива планове са и " тройния енергиен шлем ", както са познати договореностите на президента Георги Първанов за АЕЦ " Белене ", газопровода " Южен поток " и петролопровода " Бургас - Александруполис ", само че също по този начин и един огромен " антируският план ", както Нина Дюлгерова назовава газопровода " Набуко ". Експертът отдава непостоянството на България на " външни фактори ", които подмолно диктуват курса на страната ни.

По време на кръгла маса, състояла се на 6 юни в София и проведена от " Черноморски институт " – Бургас и отдадена на положението на междудържавните връзки и горещите енергийни, правни и екологични въпроси, свързани с устойчивото развиване на Черноморския, Средиземноморския и Балтийския район, специалистът прегледа Балканската геоенергийна парадигма в подтекста на осъществените и пропуснатите благоприятни условия.

Гледаме ли личния си интерес?

Докато политическият хайлайф на страната ни показва зависимостта си от посочения ни курс – било то преференциален или не за България, други страни в Европейския съюз демонстрират заинтересоваността си от задоволяването на личните си ползи. Доказателство за това е планът " Северен поток-2 ", който към този момент е на финалната права от реализирането си. С построяването на газопровода същият този " неблагоприятен " за България съветски газ през идните десетилетия ще задоволява потребностите на Западна Европа. Виждаме по какъв начин Германия застава в позицията освен на огромен енергиен вносител на съветски газ, само че и на огромен газов хъб за европейските си сътрудници.
 
И тук поражда въпросът: не можеше ли България да се трансформира в " дребната Германия " на Балканите с реализацията на " Южен Поток "? И възможната конкуренция сред него и " Северен поток-2 " ли способства за отхвърли на България от огромния план взаимно с Русия?
Едно е ясно – страната ни пропусна някои благоприятни условия, които можеха да ѝ обезпечат надалеч по-стабилно и несъмнено енергийно бъдеще, тъй като " България продължава да бъде пленник на главната фраза " да не се обидят нашите сътрудници и нашите другари ", както означи Дюлгерова.

" Трябва да гледаме на диверсификацията в подтекста на един огромен геоикономически и геополитически конфликт ", означи националният представител от 44-ото Народно заседание Николай Цонков в границите на кръглата маса.

Игрите на огромните в геополитиката

Енергийните процеси в района не могат да бъдат обсъждани отвън подтекста на огромните геополитически ползи и игри и международния ред, който, както счита дипломатът от кариерата Валентин Радомирски, " от ден на ден се трансформира в международен хаос ".  Според него Черноморският район, както и зоните на Средиземно и Балтийско море, са " пресечна точка на противостояние на главните геополитически играчи ", а " запазването на районните спорове е значим инструмент на огромните играчи в района за постигането на личните им цели ".

Дали всичко е изгубено?

Зависи от това по какъв начин България ще изиграе останалите си, въпреки и не толкоз мощни карти.  Дали и по какъв начин ще се включи в преноса на газ от " Турски поток ", какво бъдеще ще очертае за плана АЕЦ " Белене " и ще подценява ли отсега нататък националните си ползи в името на тези на своите сътрудници.
Според народния представител с построяването на АЕЦ " Белене " България към момента има шансове да се бори за позициите на районен състезател, а също така сходен план може да бъде обсъждан като опция за съвместяване на ползите на Съединени американски щати и Русия – което от своя страна е от народен интерес за България. Според Цонков имаме идеалната опция да комбинираме съветските и американските технологии, с което " и вълкът ще бъде утолен, и агнето ще остане цяло ".
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР